Este un spatiu de joaca profitabil pentru o afacere? Cum si in cat timp se va recupera investitia?
Ne-am gandit sa dezbatem un subiect controversat si de interes, mai ales pentru oamenii de afaceri care se gandesc sa amenajeze un loc de joaca pentru copii, dar si pentru potentialii clienti din comunitatea Playzone Concept.
Fie ca discutam de o locatie deja existenta (spatiu de joaca pentru copii, un hotel, restaurant, centru comercial, zona rezidentiala sau de agreement etc.) fie de o afacere noua, articolul de fata va oferi claritate si informatii cu sens, direct de la sursa. Asa ca ne-am gandit sa oferim exemple concrete pentru diferite situatii, cu gandul ca poate te vei regasi intr-una dintre acestea si iti va fi mai facil sa intelegi subiectul abordat.
Cuprins:
- Decizia de a investi intr-un spatiu de joaca
- Accesibilitate si pozitia geografica
- Suprafata spatiului de joaca
- Dotarile cu echipamente profesionale
- Destinatii pentru spatiul de joaca
1. Decizia de a investi intr-un spatiu de joaca
Sa incepem cu un caz concret – ai deja o afacere, ca si exemplu – un hotel, si te gandesti sa investesti. Doresti sa iti extinzi atat serviciile, cat si nisa de clienti. Momentan majoritatea clientilor tai sunt turisti, care cauta o cazare aproape de oras, ce ofera mancare si conditii bune, la un pret mediu. Bun!
Ca oricare hotelier, si tu iti doresti sa ai un grad de ocupare cat mai mare atat in timpul saptamanii, cat si in weekend, indiferent de anotimp; sa ai incasari constant, clienti multumiti care isi doresc sa revina, profitabilitate maxima, pierderi cat mai putine si amortizarea investitiilor initiale pe un termen scurt sau mediu.
Pentru a dezvolta aria serviciilor, ne gandim la nevoile clientului – care este scopul si durata vizitei, care sunt necesitatile lui si ce si-ar dori pentru sejurul lui. Bineinteles ca in tot procesul este vorba 50% despre client si 50% despre beneficiar. Clientul cauta sa isi satisfaca anumite nevoi sau placeri, beneficiarul sa ofere servicii de calitate si sa incaseze constant venituri.
Si este drept ca de multe ori ne lovim de vesnica provocare – bugetul alocat proiectului de investitie. Insa decizia de a amenaja un loc de joaca vine la pachet cu un scop bine stabilit si o strategie pe termen lung. Iti recomandam sa citesti in continuare articolul de fata, pentru a intelege cum un spatiu de joaca poate deveni profitabil.
Clientul alege un hotel in functie de servicii, buget si amplasare. Cu cat gama de servicii este mai extinsa, cu atat creste cererea de oferta si volumul clientilor. Oferind un beneficiu extra inclus deja in pretul achitat pe camera – precum accesul la spatiul de joaca interior/exterior – cresc sansele de a atrage clientii cu copii, care isi doresc sa petreaca timp de calitate in familie. De asemenea, castigam notorietare si vizibilitate in randul altor viitori clienti. Ca atare, vorbim de o strategie pe termen lung, benefica atat clientului, cat si beneficiarului.
Tocmai pentru ca a crescut cererea din partea clientilor pentru unitati de cazare cu spatiu de joaca inclus, site-urile de booking au adaugat deja in filtrele de cautare si aceasta optiune. Cu alte cuvinte, daca ai o unitate de cazare si vrei sa te adresezi familiilor cu copii, spatiul de joaca (atat de interior, cat si de exterior) este o investitie pe care nu trebuie sa o scapi din vedere!
Sursa. www.booking.com
Daca te regasesti in aceasta situatie si detii un hotel sau o pensiune, hai sa discutam pe concret despre ce inseamna investitia intr-un spatiu de joaca care sa iti permita dezvoltarea afacerii tale!
Avem peste 10 ani de activitate in Romania si o experienta bogata in industria HoReCa. De-a lungul anilor, am amenajat sute de spatii de joaca cu echipamente profesionale, destinate uzului intens de catre copii. Obtii din partea specialistilor Playzone Concept consiliere gratuita, proiectare si simulari 3D. Preturile includ transportul la locatie si montajul echipamentelor. Cu alte cuvinte, amenajam la cheie spatiul de joaca, care va aduce plus valoare afacerii tale!
2. Accesibilitate si pozitia geografica
Indiferent de tipul afacerii pe care o ai (restaurant, hotel, pensiune, centru de agrement si divertisment, spatiu de joaca intr-un centru comercial, etc.) accesibilitatea si pozitia geografica influenteaza covarsitor succesul tau.
De exemplu, in cazul unui restaurant ce vizeaza amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii, zona trebuie sa fie usor accesibila, sa aiba vad comercial bun, sa ofere parcare sau acces facil cu mijloace de transport in comun, bonus o zona de diverse servicii in proximitate cum ar fi magazine.
Cele mai indicate locatii pentru amplasarea unui restaurant cu spatiu de joaca pentru copii sunt zonele urbanizate, unde populatia este activa mereu si are un program bine stabilit. Cum timpul este cea mai pretioasa resursa, familiile cu copii vor prefera sa petreaca cateva ore alaturi de prieteni intr-un restaurant din proximitatea casei care sa aiba si un loc de joaca interior sau exterior. Vor imbina astfel utilul cu placutul, oferindu-le si celor mici distractie, joaca si posibilitatea de a socializa cu alti copii intr-un mediu sigur.
3. Suprafata spatiului de joaca
Mergand mai departe cu exemplul nostru – cand vine vorba de suprafata spatiului de joaca din cadrul restaurantului, aceasta este in stransa legatura cu dimensiunea restaurantului si capacitatea sa maxima. Se recomanda a fi de la cateva zeci la sute de mp pentru a oferi copiilor suficient loc pentru joaca in conditii de siguranta maxima.
Daca ne gandim la un spatiu interior, ideal ar fi ca suprafata sa nu fie obstructionata de stalpi sau grinzi si nici sa includa compartimente fixe, pentru a nu limita creativitatea in proiectare, selectia si amplasarea echipamentelor de joaca.
In definirea suprafetei utile si a configuratiei spatiului de joaca, tine cont de urmatoarele:
- Ce tip de spatiu se potriveste cel mai bine retaurantului:
- doar un colt destinat activitatilor si jocurilor pentru copii – unde pot fi amplasate spre exemplu masute de lego cu scaunele, jocuri electronice cu fise, ecrane digitale interactive VR/AR sau proiectoare jocuri?
- o zona interioara separata de cea de servire a mesei, care va fi dotata cu echipamente profesionale de joaca cum ar fi, de exemplu: structurile modulare, cursele cu obstacole in piscina cu bile sau cursele Ninja Warrior?
- o terasa exterioara ce include un spatiu de joaca mai extins, in care poti amenaja un tobogan, leagane, ladite cu nisip, jucarii pe arc, echipamente pentru prescolari, circuite de agilitate sau structuri cu plase pentru catarat?
- Care este segmentul tinta vizat:
- Spatiul de joaca va fi destinat doar copiilor clientilor care vin sa serveasca masa in restaurantul tau?
- Vei organiza si petreceri private pentru copii, precum serbari, zile de nastere si aniversari?
- Ai personal dedicat care sa se ocupe de supravegherea copiilor?
- Un spatiu de joaca interior special amenajat pentru petreceri si evenimente va necesita si personal de supraveghere sau animatori care sa contribuie la buna dispozitie a celor mici si la joaca acestora in conditii sigure.
- In cazul in care vrei sa iti concentrezi resursele umane mai mult in zona servirii mesei, echipamentele autonome de joaca precum cele electronice cu fise, ecranele digitale sau proiectoarele video vor fi cea mai buna optiune pentru a tine copiii angrenati la joaca si distractie.
![]() | ![]() |
4. Dotarile cu echipamente profesionale
Bun, daca ai luat decizia de a investi intr-un spatiu de joaca, nu te opri la jumatatea drumului. Porneste de la bun inceput cu un colaborator care sa iti ofere toate serviciile necesare precum – consultanta in alegerea celor mai potrivite echipamente de joaca adaptate specificului afacerii tale si profilului de clienti pe care ii vizezi, proiectarea spatiului de joaca, simularile 3D, transportul pana la locatie a echipamentelor, montarea acestora cu echipe specializate, service-ul in garantie si post garantie precum si up-grade-ul spatiului de joaca pentru a tine pasul cu dezvoltarea afacerii tale si cu noile tehnologii din domeniu.
Un spatiu de joaca conform reglementarilor trebuie sa includa echipamente cu tehnologii moderne, sigure, actualizate la nevoile copiilor. Acestea trebuie sa fie multifunctionale, sa puna accent pe sport, motricitate, creativitate si socializare. Toate aceste lucruri contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului, si cu cat echipamentele sunt mai diversificate, cu atat copiii au variante de a alege si de a reveni cu drag la joaca.
Un lucru gresit pe care il fac multi oameni care investesc intr-un loc de joaca este faptul ca decid sa creeze acest spatiu fara nici un ajutor specializat si il construiesc, vorba aia, “dupa capul lor”, alegand de cele mai multe ori echipamente de uz rezidential versus celor de uz public. Ce nu inteleg acesti antreprenori este faptul ca echipamentele profesionale care ofera siguranta si garantie pe termen lung nu se gasesc in magazine (fizice sau online) de constructii, bricolaj tip DIY sau de amenajari interioare. Bineinteles ca produsele cu uz rezidential, fiind utilizate zilnic la un flux mult mai mare decat cel recomandat, se vor deteriora intr-un termen extrem de scurt, si nu vor reprezenta nici o garantie ca respectivii copii vor fi in siguranta in momentul in care le vor folosi. De cele mai multe ori, la baza oricarei decizii in selectia echipamentelor de joaca este bugetul, produsele rezidentiale fiind cu mult mai ieftine (poate chiar si de 5 ori) decat cele profesionale. Afla mai multe detalii si exemple despre echipamentele profesionale vs echipamentele rezidentiale din articolul nostru de blog de aici.
5. Destinatii pentru spatiul de joaca
Nu recomandam in nici un caz deschiderea unui spatiu de joaca interior exclusiv pentru organizarea petrecerilor – zile de nastere / aniversari – cum poate multi antreprenori aflati la inceput de drum se gandesc sa intre in aceasta industrie. Avem cazuri concrete in care afacerea a fost gandita strict in acest sens, fara o activitate adiacenta, si care a esuat la scurt timp de la lansare. Spatiul de joaca nu va fi folosit la capacitatea maxima, 7 zile din 7, 365 zile pe an.
Un spatiu de joaca profesional necesita investitii initiale poate si de cateva zeci de mii de euro (bugetul este in stransa corelatie cu suprafata de amenajat si cu tipul de echipamente alese). Sa nu mai luam in calcul chiria lunara, plata salariilor pentru oamenii responsabili, serviciile conexe. Tocmai de aceea un spatiu de joaca trebuie privit ca un cumul de activitati destinate mai multor categorii de clienti pentru a acoperi o gama variata de nevoi, generand astfel rezultate financiare benefice antreprenorului.
In afara momentelor cand spatiul de joaca este utilizat integral pentru aniversari si petreceri private, acesta poate deservi si activitatilor de joaca libera, parintii platind pentru fiecare ora petrecuta de copil in incinta respectivului spatiu.
Totodata un spatiu de joaca poate fi folosit si ca o sala de activitati tip afterschool sau pentru organizarea evenimentelor destinate parintilor + copiilor – gen ateliere de pictura / desen / gatit, cursuri de limbi straine / improvizatie / actorie / dans / muzica, workshop-uri, zona de film, spectacole de teatru, magie, cluburi de carte etc – toate acestea pentru a folosi spatiul atat in weekend, cat si in timpul saptamanii, in intervale diferite de timp.
O alta idee care poate functiona pentru un spatiu de joaca ar fi organizarea activitatilor pentru mamici cu copii 0 – 3 ani precum: activitati senzoriale, ateliere de creativitate, de motricitate – ce se pot desfasura in prima parte a zilei (fiind momentul preferat de mamici cu pitici), pentru a avea un grad cat mai mare de utilizare a locatiei.
Adolescentii sunt si ei o categorie de clienti ce nu trebuie neglijata. Echipamentele interactive VR/AR, ecranele cu proiectoare jocuri video, traseele Ninja Warrior, parcurile de trambuline, peretii de escalada sau circuitele tip Aventura Park sunt cateva din dotarile unui spatiu de joaca modern destinat acestui segment, dornic de activitati care sa le stimuleze adrenalina, dorinta de auto-depasire si spiritul de aventura.
Si iata cum poti atrage o audienta cat mai larga atunci cand oferi diversitate intr-un singur spatiu!
Playzone Concept ofera consiliere gratuita in proiectarea spatiului optim, pe dorintele, nevoile si bugetul fiecarui client in parte. Suntem flexibili in colaborare, venim cu solutii practice, facem propuneri si transpunem ideile in proiecte 3D pentru ca viitorul beneficiar sa fie convins ca face cea mai buna alegere pentru afacerea sa.