De-a lungul timpului am observat o crestere semnificativa in ceea ce consta crearea locurilor publice de joaca atat in cadrul cartierelor rezidentiale, cat si in zonele publice precum parcuri, gradinite, pensiuni si hoteluri. Acest lucru ne bucura, insa nu si atunci cand observam lipsa de informare si de responsabilitate. Mai exact, atunci cand un echipament cu destinatie rezidentiala este regasit intr-un spatiu public. Iar in articolul de fata vei gasi informatii care te vor ajuta, pe tine ca si responsabil pentru implementarea unui loc de joaca intr-un spatiu public, sa creezi un spatiu de joaca sigur si durabil.
Atunci cand vrei sa amenajezi un loc de joaca public, cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont sunt:
- tipul echipamentelor de joaca (public vs. rezidential)
- calitatea acestora – care rezida in materialele componente
- siguranta (soliditatea) echipamentelor per ansamblu
- ariile de siguranta alocate
- si nu in ultimul rand certificarile cu care vin insotite, de la productie pana la montaj, pentru a ne asigura ca achizitionam produse realizate conform reglementarilor europene – in vigoare si in tara noastra.
ECHIPAMENT DE UZ REZIDENTIAL VS. UZ PUBLIC
Inainte de a discuta mai pe larg despre toate aceste criterii, dorim sa subliniem mai clar diferenta dintre termenul de “uz rezidential” si “uz public”.
Echipamentele de “uz rezidential” se refera strict la cele amplasate in curtea proprie a casei si doar atata timp cat acestea sunt folosite exclusiv de catre membrii familiei.
Atunci cand vine vorba despre amenajarea unui spatiu de joaca in gradina casei, echipamentele pot fi achizitionate din magazinele DIY sau online – precum leagane, balansoare, tobogane. Instructiunile de montare sunt relativ simple, fara a fi nevoie de ajutorul unui specialist. Avantajul acestor echipamente este ca sunt accesibile ca si pret comparativ cu cele profesionale. Pe de-alta parte, ele sunt sigure doar pentru destinatia pe care o au: curtea proprie, unde te dai in leagan, in tobogan si balansoar probabil o data la cateva zile, uneori saptamani si nu prea conteaza daca ai cazut din el. Te amuzi, te ridici, te scuturi de praf si o iei de la capat.
Termenul de “uz public” se refera la situatia cand mai multi copii (din diferite familii) folosesc un spatiu de joaca, fie ca este amplasat in curtea casei, a spatiilor de cazare precum pensiuni, cabane, hoteluri, sau a gradinitelor / scoli / afterschool-uri private sau de stat. Echipamentele trebuie sa ofere un grad sporit de singuranta copiilor de toate varstele, supravegheati sau nu de parinti, reglementat prin standardele in vigoare.
CALITATEA ECHIPAMENTELOR
Echipamentele de joaca destinate uzului public sunt special proiectate pentru a fi utilizate intens, 12-16 ore pe zi (!), zilnic, de catre zeci de copii, in conditii de maxima siguranta. Toate criteriile care contribuie la realizarea unui produs profesional capabil sa raspunda acestor cerinte se reflecta in pretul final. De aceea din pacate, in necunostinta de cauza, multi clienti aleg echipamente de uz rezidential pentru spatii publice, privind doar la pret si ignorand total celelalte cerinte.
Echipamentele profesionale sunt special concepute si tratate pentru a rezista in primul rand la exploatare intensa, apoi sa-si pastreze toate caracteristicile fizice si chimice in ploaie, grindina, vant, zapada, la temperaturi ridicate si la cicluri repetate de inghet – dezghet. Materialele din care sunt confectionate produsele difera semnificativ de cele utilizate pentru produsele rezidentiale. Echipamentele profesionale nu se decoloreaza, nu se exfoliaza, nu prezinta asperitati sau suprafete care sa puna in pericol sanatatea si siguranta copiilor. Vopselurile utilizate sunt ecologice, sigure pentru copii, nefiind toxice pentru organism. Toate fixarile, barele de catarare, cablurile si lanturile leaganelor sunt din inox si nu din otel zincat.
ARIA DE SIGURANTA
Un aspect esential de care trebuie sa tina cont viitorul beneficiar al unui spatiu de joaca public este aria de siguranta.
Cateva exemple concrete: nu poti amplasa un leagan sau un tobogan aproape de un gard, de un zid, de un copac sau de alt echipament de joaca, decat in anumite conditii. Fiecare echipament are definita aria lui proprie de amplasare, ce consta din aria echipamentului + aria zonei de siguranta.
In ce priveste proiectarea unui loc de joaca, standardul prevede ca ariile de siguranta ale echipamentelor pot fi suprapuse, dar pana la evitarea intersectarii cu orice obstacol si doar pentru echipamente statice, care sunt in apropierea altor echipamente statice.
In cazul echipamentelor dinamice, de exemplu – leagan, carusel, tiroliana, trambulina etc.unde exista pericolul „catapultarii” copilului in timpul jocului, este total interzisa suprapunerea cu orice alta suprafata de siguranta sau cu orice alt obstacol.
Exemplu de documentatie primita spre ofertare. Cercurile negre sunt trambuline la sol.
Propunerea noastra de amenajare dupa discutii cu clientul, pastrand desenul pardoselii si evidentiind ariile de siguranta ale echipamentelor propuse.
Nu putine au fost cazurile in care am primit spre ofertare documentatii de licitatie realizate de catre firme de proiectare (care desigur, au incasat bani pentru aceasta…) unde echipamentele de joaca au fost asezate vizual in plan de-a valma, fara a se tine cont de suprafetele acestora de siguranta. In urma interactiunii ulterioare cu clientii, care ne solicitau oferta la proiect, le-am explicat cateva aspecte esentiale:
- faptul ca echipamentele de joaca nu pot sa fie in niciun caz puse “dupa ureche” pe plan, fara a tine cont de suprafetele de siguranta, integritatea copiilor fiind afectata grav in acest sens,
- apoi faptul ca a cere in documentatie spre ofertare un echipament “similar sau mai mare” nu este o abordare corecta, intrucat ”mai mare” inseamna automat o suprafata de siguranta mai mare, ceea ce va duce la imposibilitatea de a aseza echipamentele propuse in interiorul suprafetei puse la dispozitie,
- suprafata de siguranta mai mare genereaza automat o suprafata elastica antitrauma mai mare, deci cel care va oferta suprafata estimata de catre proiectant in baza documentatiei initiale si o va aproviziona, va constata ca este insuficienta
- criteriul unic de selectie a ofertei fiind aproape intotdeauna pretul cel mai mic, nu este de mirare ca adesea au fost alese echipamente rezidentiale sau, echipamente de uz public, dar cu o calitate indoielnica, care vor transforma in timp o intentie buna, intr-o investitie dezastruoasa.
DESTINATIA ECHIPAMENTELOR
Diversitatea echipamentelor contribuie la crearea unui loc de joaca interactiv si atragator. Pentru ca discutam despre un loc de joaca public, discutam despre un perimetru mare si despre echipamente diverse, alese si grupate in functie de varsta copiilor.
Pentru a veni cu propuneri concrete de amenajare (si aici includem echipamentele, mobilier urban si pardoseala elastica antitrauma), este necesar sa cunoastem suprafata (aria) de care dispunem pentru amenajarea spatiului de joaca, forma acesteia in plan, unde va fi amplasat spatiul – pentru a determina varstele utilizatorilor si nu in ultimul rand bugetul investitorului.
Bineinteles ca functie de destinatia locului de joaca stabilim si daca includem echipamente speciale pentru copiii cu dizabilitati cum ar fi leagane, balansoare, carusele, echipamente interactive si/sau structuri modulare specifice.
Tocmai de aceea recomandam o discutie pe larg atunci cand vine vorba despre amenajarea unui spatiu de joaca, pentru ca sunt multe aspecte de luat in calcul iar ofertele noastre sunt intotdeauna personalizate in functie de informatiile primite de la client.
CERTIFICARI ALE ECHIPAMENTELOR
Pentru fiecare echipament de joaca creat exista un standard european care trebuie respectat de catre toti producatorii din domeniu. In cazul in care nu sunt respectate cerintele impuse in standard, producatorul nu primeste certificarea pentru produsul respectiv. In acest sens, reglementarile sunt destul de stricte si aplicate in mod egal fiecarei tari europene.
In acest sens, la nivel European functioneaza EN-1176, varianta romaneasca a acestuia fiind SR-EN1176
Fiecare capitol din standard trateaza o gama anume de produse si mentioneaza toate specificatiile legate de constructiile in ansamblu, cat si de suprafata de siguranta necesara acesteia.
Spre exemplu – extras din SR-EN 1176:
- Partea 1: Cerinte generale de securitate si metode de incercare
- Partea 2: Cerinte de securitate specifice suplimentare si metode de incercare pentru leagane
- Partea 3: Cerinte de securitate specifice suplimentare si metode de incercare pentru tobogane
De ce sunt necesare atat de multe cerinte in cadrul acestor standarde? In primul rand pentru a avea intotdeauna echipamente sigure, in care copiii sa se poata juca fara sa se impiedice, sa cada, sa-si prinda degetele, mainile, picioarele si/sau capul.
De asemenea, in cazul unei probleme, sa poata fi depistate motivele care au stat la baza incidentului – daca e viciu de constructie, de material, de montaj sau utilizarea inadecvata a echipamentului, iar aici ne referim la uzul echipamentelor de uz rezidential in spatii publice.
Exemplu de „asa nu” (intalnit foarte frecvent!!!) – copilul cu tricoul gri va avea tendinta sa fuga spre scara pe drumul cel mai scurt, trecand prin raza de actiune a leaganului in care se balanseaza copilul cu tricou rosu:
Exemplu de „asa da” – se observa spatiul lasat in mod intentionat intre turn si primul leagan, tocmai pentru a evita potentialele coliziuni pe drumul cel mai scurt:
Cum poti recunoaste un echipament profesional cu destinatie publica si cum sa alegi furnizorul?
Tine cont ca pretul unui echipament cu destinatia uz public poate ajunge si la chiar de 5 ori mai mare fata de un alt echipament, aproape identic, regasit in comertul do-it-yourself. Dar, atentie, in marea majoritate a cazurilor, pretul acestuia nu include transportul si – important! – aproape niciodata montajul. Acest ultim aspect este crucial, pentru ca produsul desi primeste garantie, furnizorul se poate prevala intotdeauna de clauza “montaj incorect”
- Pe site-ul comerciantului de echipamente de uz rezidential regasesti foarte rar fise tehnice de produs, adesea incomplete (exemplu – lipsesc informatii legate de aria de siguranta necesara, inaltimea de cadere din echipament etc). Materialul din care sunt confectionate este denumit generic “lemn”, fara a se specifica esenta iar restul informatiilor legate de componente sunt destul de vagi.
- Echipamentele profesionale se livreaza cu montaj inclus si garantie de minim 36 de luni.
- Materialele folosite la confectionarea unui echipament profesional trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Iata cateva descrieri ale produselor din oferta Playzone Concept – arcuri si structuri din otel galvanizat si vopsit in camp electrostatic, lemn stratificat de pin scandinav pentru stalpii structurilor, impregnat si vopsit multistrat cu vopsea ecologica, panouri laterale din polietilena de inalta densitate (HDPE) colorata in masa si rezistenta UV sau HPL (high pressure laminate) – laminat din lemn sub inalta presiune, tobogane din fibra de sticla sau HDPE, toate prinderile (suruburile) sunt din inox, ascunse sub capace din PE, lanturi calibrate din inox pentru leagane, sustineri deasupra solului ale stalpilor din lemn realizate din otel galvanizat etc.
Speram ca ti-a fost de ajutor acest articol si te invitam sa urmaresti in continuare sectiunea de blog pentru a te informa corect! Iar daca vrei sa stabilim o consultanta telefonica pentru a discuta de viitorul loc de joaca pe care doresti sa il amenajezi, ne poti contacta telefonic sau pe e-mail! Spor in activitatea ta!