Spatiile de joaca ocupa un loc important in inima copiilor, dar si a adultilor. Locul copilariei si al bucuriei adevarate, clasicul parc de joaca a inregistrat importante schimbari de-a lungul timpului. Daca privim cu un strop de nostalgie spre trecut, ne vom aminti de leaganele neprietenoase din otel si de jucariile simple, cu bare metalice.
In secolul 21, acest loc de joaca s-a transformat intr-un univers al copiilor, mai frumos, mai colorat si mult mai atractiv. Aceasta evolutie a fost posibila gratie avansarii tehnologiei si a tehnicilor de design si nu in ultimul rand a liniilor moderne si automatizate de productie.
Centru al comunitatii, spatiul de joaca modern, urban si digitalizat promoveaza sanatatea, dezvoltarea armonioasa si mai ales crearea unei comunitati puternice, atat de importante in aceste vremuri de instabilitate.
La Playzone Concept suntem conectati in permanenta la trend-urile existente la nivelul pietei si analizam preferintele clientilor nostri prin prisma proiectelor variate si complexe la care lucram. De aceea, va invitam sa privim impreuna noile tendinte in materie de echipamente pentru spatiile de joaca de exterior, astfel incat acestea sa se regaseasca in topul dorintelor copiilor de pretutindeni.
Mai multa distractie, mai multa dezvoltare
O caracteristica importanta a spatiilor de joaca moderne este interdisciplinaritatea. In acest fel, gratie echipamentelor de joaca complexe, care imbina joaca cu explorarea, se incurajeaza activitatile motrice dar si dezvoltarea psihologica. Copiii sunt plasati intr-un mediu nou, in care au oportunitatea de a invata sa gestioneze ”riscuri” si de a-si dezvolta atat personalitatea cat si capacitatea de gandire. Provocarile oferite prin interactiunea cu ansamblurile de joaca sunt extrem de stimulante si determina ca fiecare copil sa iasa din zona de confort, sa interactioneze cu restul copiilor si sa isi antreneze creativitatea.
Sustenabilitatea, o lectie de viata
Utilizarea unor materiale prietenoase cu mediul in constructia spatiilor de joaca, invata fiecare copil sa protejeze Pamantul si resursele acestuia. Din iubire pentru natura, la Playzone Concept ne exprimam grija pentru mediu utilizand doar materiale care provin din surse sustenabile, certificate FSC®. In acest fel, oferim lectia unei lumi mai bune fiecarui copil care se bucura de echipamentele locului de joaca.
Lemnul devine principala resursa utilizata in constructia echipamentelor de joaca de exterior, creand un concept unic, care se incadreaza perfect in orice mediu natural. Design-ul rustic ofera senzatia de libertate si confort.
De asemenea, integrarea tehnologiilor bazate pe resurse regenerabile in crearea conceptului este un alt trend demn de luat in considerare. In acest sens, avem o paleta intreaga de echipamente care utilizeaza energia solara prin panourile fotovoltaice integrate. Acestea presupun costuri reduse de administrare mentinandu-si calitatea in timp. Echipamentele au un design modern, atractiv si dezvolta abilitatile fizice ale copiilor, capacitatile de interactiune cu ceilalti, dar si imaginatia si creativitatea.
Complexitatea, provocare la curaj
Noutatea spatiilor de joaca consta in complexitatea care caracterizeaza fiecare echipament de joaca. Astfel, copiii sunt din ce in ce mai atrasi de acele ansambluri de inalte dimensiuni, care necesita curaj si determina fiecare copil sa isi depaseasca limitele prin asumarea dificultatii escaladarii acestora.
Astfel, avem in portofoliu gama de echipamente Castilo, ce se remarca printr-o multitudine de turnuri de aproximativ 9 m inaltime, unite intre ele cu, poduri, punti de franghii, tuburi sau funii si care ofera prin interactivitate o multime de oportunitati de distractie,aventura sau de ce nu? Corabiile captivante din aceeasi serie pot da viata povestilor cu pirati si marinari.
Sportul, parte din joaca
Copiii sunt exploratori prin definitie. Astfel, pentru a-I captiva, acestia au nevoie de o aventura palpitanta. Traseul de tipul Aventura Ninja Warrior este cea mai buna optiune de a stimula miscarea si sportul prin joaca. Copiii se vor simti mici razboinici, care vor da tot ce este mai bun pentru a ajunge la destinatie. Misiunile de escaladare a peretilor, saritul pe trambuline elastice palpitante sau cucerirea echipamentelor de fitness sunt parti integrante ale sesiunilor de joaca, stimuland dezvoltarea fizica.
Un alt mod de a incuraja miscarea este aducerea in realitate a conceptului de actiune folosit acum un sfert de secol in jocul PC “Prince of Persia”, care presupune echipamente de tipul ”acvariu”, in care totul se desfasoara unidirectional atat pe verticala cat si pe orizontala intre doi pereti laterali din plexiglas transparent. Nu in ultimul rand piramidele de franghii de diferite dimensiuni si complexitati sau conurile din franghii ce se rotesc in jurul axului vertical precum un carusel.
Toate aceste echipamente implica activitati de motricitate si miscari de baza precum alergat, sarit, catarat, balansare si chiar alunecare, extrem de distractive si stimulante din punct de vedere fizic.
Tematica, atractia copiilor
Atunci cand vorbim de crearea unui loc de joaca nu gandim niciodata in termen de elemente singulare plasate la intamplare. La Playzone Concept, spatiul de joaca incepe cu crearea unui concept. In acest sens, inca de la inceput stabilim o tematica. De-a lungul experientei noastre am ajuns la concluzia ca tematica este principalul element care stimuleaza curiozitatea copiilor.
Integrarea tuturor echipamentelor si ansamblurilor intr-o poveste plina de aventura, face ca fiecare copil sa devina un personaj, un mic supererou, pregatit sa cucereasca lumea. In acest sens, se utilizeaza panouri decorative, care ofera un finisaj deosebit si un cadru atragator, facand ca povestea transpusa sa devina cat mai reala.
O idee extrem de agreata de copii este crearea unei mine de nisip, utilizand echipamente minimaliste, dar care implica activitati de miscare, umplerea galetusei cu nisip, cantarire acesteia, transport al galetusei cu conveyoare sau a gramajoarei de nisip pe banda rulanta, rotirea pe platane si golirea finala a galetusei in acelasi loc de unde a pornit.. Toate functiile integrate intr-un echipament viu colorat si continand elementele simple, dar complexe atunci cand sunt conectate intr-un concept atractiv.
Spatiul de joaca, un altfel de scoala
In noul context sanitar, scoala a devenit un motiv de ingrijorare pentru multi parinti, care se tem pentru dezvoltarea si educatia copiilor. Astfel, after-school-urile sunt cea mai mare oportunitate a copiilor. Aici, se imbina joaca cu invatarea, o tendinta din ce in ce mai des intalnita si in unele scoli moderne din Romania. Spatiile de joaca urmaresc acest trend si se adapteaza nevoii de invatare a copiilor prin zone dedicate relaxarii, miscarii sau activitatilor de cunoastere. Seturile create din lemn de salcam sunt perfecte pentru lectiile in aer liber, creand un spatiu ideal pentru profesor si copii. In acest fel, se incurajeaza interactiunea si schimbul de informatii prin dispunerea circulara a elementelor. Pentru noi cercul este un simbol al egalitatii, o valoare pe care o promovam si prin accentul asupra incluziunii sociale, astfel fiecare concept poate integra cu usurinta zone speciale si sigure dedicate copiilor cu dizabilitati pornind de la principiul ”joaca pentru toti”.
Pentru mai multa inspiratie in stimularea la invatare, va indemnam sa parcurgeti aici studiul de caz asupra unui after-school din Cluj-Napoca, care reuseste sa inoveze in ceea ce priveste joaca si educatia prin distractie.
Riscul si provocarea sunt cei mai buni profesori ai copiilor. Dezvoltarea unui simt al riscului, indeamna copiii sa exploreze lumea, sa se cunoasca mai bine si sa devina mai independenti.
Experientele stimulante si palpitante oferite prin echipamentele de joaca, integrarea elementelor naturale in mediul copiiilor si posibilitatile de escalada, alergare, alunecare sau intrecere sunt caracteristicile cele mai importante ale unui spatiu de joaca modern si de succes. Descoperirea lumii incepe cu primii pasi intr-un loc de joaca, aici aventura si dezvoltarea derulandu-se intr-un mediu controlat si sigur pentru fiecare copil.