Trambulinele sunt marea distractie a copiilor din lumea intreaga. Dincolo de zambetele largi si rasetele oferite de trambulina, sariturile au o multime de beneficii pentru dezvoltarea celor mici. De aceea, noile timpuri aduc cu sine noi modele de trambuline si mai atractive si mai interactive. Dar sunt ele sigure pentru copii? In prezent, foarte multi parinti isi pun in mod firesc intrebari asupra sigurantei utilizarii trambulinelor, de aceea materialul de astazi este menit sa ofere informatii asupra mecanismului de functionare al trambulinelor, alaturi de sfaturi privind alegerea trambulinei ideale, recomandari si informatii utile pentru jocuri sigure si distractive.
1. Sunt trambulinele sigure pentru copii?
Trambulina, la fel ca orice alt joc, implica riscuri. Adesea pot sa apara mici accidente cauzate de sarituri prea ample si acrobatii, coroborate cu lipsa coordonarii si a controlului la aterizare care se pot lasa, in cel mai nefericit caz, cu entorse sau fracturi. Cele mai multe probleme apar in cazul trambulinelor de acasa (rezidentiale) si mai putin in locurile de joaca special amenajatate, unde sunt amplasate trambuline profesionale si unde exista mai mult control asupra utilizarii acestora. Aceasta deoarece echipamentele de uz rezidential au un grad de siguranta mai scazut, sunt gandite pentru o rata de utilizare minima iar materialele din care sunt alcatuite sunt mai degraba din zona buget decat calitate. Nu in ultimul rand, exista multe trambuline de interior utilizate gresit la exterior, unde factori ca radiatiile UV, intemperiile si procesul de inghet-dezghet isi pun amprenta in timp asupra proprietatilor materialelor, durabilitatii si sigurantei elementelor componentelor.
Un alt factor de influenta asupra sigurantei este numarul de copii care utilizeaza trambulina. Playzone Concept recomanda utilizarea trambulinei de catre maxim doi copii simultan. Nu in ultimul rand, in cazul trambulinelor, siguranta incepe cu o atenta supraveghere din partea parintilor sau a unui adult autorizat in acest sens, iar cu putina atentie si cateva recomandari, fiecare saritura la trambulina va fi plina de zambete si fericire – total lipsita de incindente.
2. Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand utilizezi o trambulina?
Stim cu totii cat de benefica este joaca asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor de pretutindeni. Cu toate acestea, anumite activitati nesupravegheate la locul de joaca, implica si rani sau mici accidente neplacute.
- Primul aspect care trebuie luat in considerare in cazul utilizarii trambulinelor este varsta copilului. Astfel, se recomanda utilizarea trambulinei de catre copiii cu varsta de minim 5 ani.
- Un alt lucru care merita atentie este numarul de copii care sar simultan si care trebuie sa fie de maxim doi la fiecare utilizare a trambulinei.
- De asemenea, fiecare parinte trebuie sa se asigure ca buzunarele celui mic nu contin obiecte care l-ar putea rani in timpul caderilor si sariturilor.
- Se recomanda comunicarea inaintea utilizarii oricarui echipament de joaca, astfel incat copiii sa primeasca explicatiile si recomandarile necesare pentru a se distra in siguranta.
- Supravegherea este cea mai sigura modalitate de a evita orice tip de accidente.
- Se recomanda alegerea acelor trambuline cu perete realizat din plasa de protectie, sau daca acestea sunt amplasate la nivelul solului sa fie inconjurate de suprafete elastice speciale antitrauma, care atenueaza socurile cazaturilor..
3. Ce masuri se impun pentru ca trambulinele sa fie sigure pentru copii?
- Fie ca vorbim de o trambulina dintr-un parc de joaca sau de una personala, amplasata in propria casa sau gradina, fiecare sesiune de sarituri trebuie sa inceapa cu o atenta verificare a elementelor componente, pentru a nu exista defectiuni.
- Apoi, afisarea si explicarea unui set clar de reguli pe intelesul copiilor diminueaza considerabil riscul de accidente.
- Trambulina trebuie sa fie innacesibila copiilor, atunci cand nu sunt adulti prin preajma.
- De asemenea, pozitionarea trambulinei trebuie sa fie departe de obstacole, copaci, alte zone de joaca sau structuri care ar putea pune in pericol copilul.
Cele mai sigure echipamente de joaca sunt cele din spatii dedicate, gratie certificarilor de siguranta si calitate aplicate in fabricarea acestora. De aceeea, la Playzone Concept, ansamblurile, echipamentele si suprafetele de joaca sunt perfect functionale, conforme cu standardele europene EN1176 si EN1177, atat pentru copii, cat si pentru adulti, fara compromisuri in ceea ce priveste calitatea si functionalitatea. Materialele din care sunt fabricate trambulinele oferite de Playzone Concept sunt non-toxice, sunt rezistente in timp si nu isi pierd functionalitatea in urma uzurii intense. Siguranta trambulinei este sporita de podeaua speciala, si de protectiile laterale din material moale, care absorb impactul in momentul caderii. De asemenea, in spatele modului de amenajare al spatiului de joaca, se afla o adevarata stiinta care imbina distractia cu utilizarea in siguranta deplina a fiecarui echipament de joaca, sporind interactivitatea.
4. Ce beneficii ofera trambulinele copiilor?
O simpla trambulina poate schimba pofta de viata. Mecanismul simplu de functionare transforma trambulinele in distractia preferata a copiilor. Alaturi de starea de bine, saritul pe trambulina determina eliberarea de endorfine, responsabile cu reducerea stresului atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor, fiind o activitate perfecta dupa scoala sau job. In cazul anxietatii la copii, sariturile sunt extrem de placute, oferind liniste si eliberand tensiunea in urma unor situatii stresante. In ceea ce priveste copiii cu autism sau nevoi speciale, trambulinele au un efect pozitiv asupra controlului impulsurilor si a comportamentului. Utilizarea trambulinei inaintea temelor pentru acasa poate duce la o crestere considerabila a concentrarii. In egala masura, trambulina stimuleaza simturile micutilor fiind perfect? in terapia pentru tulburarile senzoriale.
5. Cum alegi trambulina potrivita?
Beneficiile oferite copiilor alaturi de senzatia de aventura, fac din trambulina un element obligatoriu al oricarui loc de joaca. Adevarata provocare este sa faci cea mai buna alegere. Totul porneste cu publicul tinta al spatiului de joaca. Astfel, cele mai bune echipamente de joaca sunt cele care pot fi folosite atat de adulti cat si de copii, incurajand activitatile de familie. De asemenea, importante sunt si caracteristicile spatiului in care va fi amplasata, intrucat alegerea echipamentului potrivit se va face in functie de destinatie: interior sau exterior. Pentru locurile de joaca din exterior, ideale sunt trambulinele gonflabile destinate copiilor prescolari, al caror material rezista la intemperii. Structura moale permite joaca in siguranta, acestea fiind atractia tuturor copiilor datorita formelor inedite de castel, animale sau alte personaje preferate de catre cei mici.
Pentru spatiile de joaca de interior recomandam parcurile de trambuline profesionale cu panouri interactive, structuri modulare cu obstacole, pereti de catarat si jocuri in costume gonflabile, care ofera nenumarate activitati captivante. Aceste parcuri permit angrenarea mai multor copii, fiind ideale pentru activitatile de tip after-school, petreceri de copii sau zile de weekend pline de bucurie. Atunci cand optezi pentru echipamente profesionale, acestea se pot adapta si activitatilor pentru adulti sau chiar sesiunilor de gimnastica, fiind extrem de versatile.
La Playzone Concept, trambulinele sunt 100% configurabile in functie de nevoile si preferintele fiecarui client in parte: de la forma, dimensiuni, inclinatia saltelelor de sarit, culori plase sau saltele, pana la integrarea si cu alte echipamente pentru joaca si distractie. Trambulinele sunt un intreg univers de joaca care ofera distractie si bucurie copiilor, dar si adultilor. Aplicarea regulilor simple de utilizare si alegerea echipamentelor profesionale vor oferi momente memorabile de joaca in siguranta. Pentru aceasta, specialistii Playzone Concept ofera solutii personalizate pentru fiecare spatiu de joaca, recomandand trambulinele ideale in functie de caracteristicile locului, tematica, buget si orice alte cerinte speciale.