Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati

Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati

Spatiul de joaca inseamna posibilitati nelimitate de petrecere a timpului liber, accesibilitate si incluziune. Fiecare oras necesita spatii de joaca pentru a sprijini dezvoltarea fizica si psihica a copiilor, oferind diversitate prin facilitatile si ansamblurile de joaca disponibile. Daca ne oprim o clipa si privim cu atentie in jurul nostru, in orasul in care traim, cate spatii de joaca incluzive putem sa observam?
Din pacate, in tara noastra majoritatea spatiilor de joaca sunt dedicate copiilor sanatosi, care se pot juca oricand si oriunde, nevoile unui copil cu handicap fiind adesea neglijate. Materialul de astazi este menit sa arate importanta accesibilitatii si incluziunii sociale in crearea unui spatiu de joaca.

Situatia copiilor cu dizabilitati in Romania

Stiai ca in 2019 in Romania erau inregistrate 833.131 de persoane cu dizabilitati? Pe judete/municipii, numarul cel mai mare de persoane cu dizabilitati se inregistra in municipiul Bucuresti (69.058 persoane), urmat de judetul Prahova (37.583 persoane), iar cel mai mic numar se inregistreaza in judetul Covasna (6.160 persoane).
In anul 2004 a fost republicata legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care presupune ca ingrijirea speciala sa asigure devoltarea fizica, mentala, morala sau sociala a copiilor cu handicap. In acest context, autoritatile sunt obligate sa asigure locuri de joaca adecvate copiilor indiferent de nevoile speciale ale acestora.
In ciuda statisticilor si a legii in vigoare, in Romania spatiile de joaca incluzand echipamente pentru copiii cu dizabilitati sunt rare sau chiar inexistente. Printre orasele care s-au implicat si au dezvoltat proiecte dedicate nevoilor speciale ale copiilor se numara Timisoara, Sibiu, Brasov, Alba Iulia si Bucuresti. Din pacate, aceste initiative au venit dinspre societatea civila, fiind de cele mai multe ori proiecte private ale parintilor de copii cu handicap.
Vestea proasta este ca aceste locuri de joaca, putine la numar, sunt prezente doar in orasele mari, astfel oamenii sunt conditionate de transport pentru a se bucura de beneficiile acestor spatii speciale.

Nevoile copiilor cu dizabilitati

Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati
Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati

Atunci cand intram in orice spatiu de joaca nu apare niciunde un afis sau o sigla care sa interzica accesul copiilor speciali. Cu toate acestea, la o privire mai atenta putem observa lipsa echipamentelor de joaca dedicate nevoilor speciale, precum si a zonelor de siguranta pentru acesti copii cu handicap. Mai mult decat atat, in Romania lipseste empatia de la cele mai mici varste, copiii cu dizabilitati fiind discriminati si exclusi de la joaca de catre ceilalti.
Dincolo de joaca, locurile pentru copii trebuie sa ofere si oportunitati de socializare, deoarece acestea stau la baza unei dezvoltari psihice armonioase, iar cel mai bun „networking„ se face prin joaca si prin relatiile sociale pe care copiii le au in ansamblurile de joaca.
Totodata, exista o nevoie accentuata de echipamente speciale precum leagane de tip „cuib„ cu o ergonomie aparte, care sunt prevazute cu centuri de siguranta, balansoare si jucarii pe arc special concepute pentru a putea primi un copil cu nevoi speciale, chiar si carusele, care pot prelua de la nivelul solului un copil in carucior rulant. Un alt element absolut necesar este covorul de impact, care ofera siguranta in special copiilor cu afectiuni neuromotorii grave, care stau pe jos.
Echipamente de mare impact sunt si cele de tip panou individual, cum ar fi lego, cu elemente care pot fi usor manevrate de copii cu motricitate redusa, dezvoltandu-le abilitatile fizice si mentale. Nu in ultimul rand, structurile modulare incluzand rampe inclinate de acces si tobogane special proiectate ofera o experienta unica chiar si in cazuri copiilor cu probleme neuromotorii.
Recomandam ca fiecare amenajare sa tina cont de aceste nevoi speciale si sa includa alaturi de echipamente si o zona de joaca multifunctionala perfecta pentru terapie, socializare sau diferite ateliere dedicate copiilor cu handicap.

Spatii de joaca incluzive

Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati
Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati

Spatiul de joaca incluziv inseamna imbinarea unor echipamente functionale cu cai de acces facile, cu suprafete de joaca senzoriale, zone de odihna, suprafete de siguranta bine definite, zone de parcare extra si indicii vizuale in vederea promovarii distractiei in randul copiilor cu nevoi speciale.
In primul rand, un loc de joaca dedicat mai multor tipuri de public-tinta va atrage automat mai multi copii, deci popularitatea spatiului creste considerabil. Intreg conceptul trebuie sa se invarta in jurul ideii de „ne jucam impreuna„ pentru a elimina diferentele si pentru a promova diversitatea.
Apoi, este necesar sa existe accesibilitate prin ansabluri si elemente adaptate tuturor. Nu este nevoie de constructia unor spatii de joaca separate, trebuie doar adaptabilitate la nevoi.

Spatii de joaca polisenzoriale

Alaturi de accesibilitate, polisenzorialitatea este un alt must al spatiilor de joaca. In aceste cazuri recomandam promovarea sunetelor, culorilor sau texturilor interesante pentru facilitarea procesarii senzoariale. Elementele care ofera experiente senzoriale sunt extrem de importante in dezvoltarea copiilor cu handicap.

Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati
Spatii de joaca adaptate copiilor cu dizabilitati

Cuburile magnetice 3D din oferta Playzone Concept reprezinta un instrument nou si eficient pentru terapia copiilor cu dizabilitati, cu deficiente de postura sau cu tulburari de integrare senzoriala. Datorita proprietatilor sale, dimensiunilor si materialelor din care sunt confectionate, cuburile magnetice 3D JollyHeap® se pot combina intr-o varietate de forme si structuri, foarte utile in sedintele de terapie cu copiii, pentru antrenarea multidimensionala a abilitatilor motorii.
Acest articol nu este menit sa accentueze sentimentele negative de nemultumire sau frustrare la adresa societatii in care traim ci din contra, ne dorim sa cream o noua comunitate in care fiecare copil sa se bucure din plin de perioada minunata a copilariei, sa se manifeste in voie fara a se simti judecat sau lipsit de posibilitati de joaca si distractie. Adaptarea locului de distractie al copiilor obisnuiti la cei cu diferite grade de handicap nu anuleaza estetica spatiului, pur si simplu ofera mai multe posibilitati pentru toti!
In oferta Playzone Concept avem o gama foarte variata de ansambluri de joaca si echipamente individuale, atat pentru spatiile de joaca de interior cat si cele de exterior, proiectate special pentru a veni in intampinarea nevoilor speciale ale copiilor cu dizabilitati. O parte dintre aceste complexe de joaca pentru copii le veti gasi si pe site-ul nostru, insa gama pe care v-o putem oferi de la producatorii cu care colaboram este mult mai variata. Daca te intereseaza vreun echipament anume sau o amenajare specifica si nu gasesti detalii pe site-ul nostru, nu ezita sa ne contactezi. Cu certitudine vom gasi cele mai bune solutii pentru proiectul tau!

Shopping cart close
Suna acum!
WhatsApp