Pardoseli exterioare pentru locuri de joaca  

Cand vine vorba despre amenajarea spatiilor de joaca outdoor, alegerea adecvata a pardoselii devine esentiala pentru a le oferi copiilor un mediu plin de distractie si, in acelasi timp, sigur.

Pe piata sunt disponibile mai multe optiuni de pardoseli antitrauma, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale specifice. In acest articol, vom vorbi despre pardoselile de exterior cel mai des folosite in amenajarea spatiilor de joaca pentru copii, evidentiind caracteristicile principale ale acestora precum si criteriile de selectie ale fiecarui tip de pardoseala in parte.

SUPRAFETELE DE PROTECTIE CONFORM SR EN 1177

Este bine de stiut faptul ca pardoselile utilizate in amenajarea spatiilor de joaca pentru copii trebuie sa fie certificate si sa respecte standardul SR EN 1177 – Acoperiri amortizoare de șocuri, pentru suprafețele spațiilor de joacă. Metode de încercare pentru determinarea amortizării șocului.

Asa cum spune si numele, acest standard se refera la specificatiile si cerintele de siguranta pentru suprafetele de protectie utilizate in locurile de joaca si a fost dezvoltat de Comitetul European de Standardizare (CEN).

Standardul SR EN 1177 stabileste criteriile pentru calitatea si performanta suprafetelor de protectie astfel incat sa reduca la minim riscul de ranire in timpul utilizarii echipamentelor de joaca. Este aplicabil pentru o varietate de suprafete de protectie, cum ar fi:

 • dale colorate din cauciuc reciclat
 • pardoseala turnata din granule de cauciuc si EPDM (tip tartan)
 • chips-uri (talas) de lemn
 • scoarta de copac
 • nisip
 • pietris
 • gazon natural
 • iarba artificiala
 • alte materiale sintetice cu proprietati elastice

De asemenea, SR EN 1177 specifica cerintele si diferite metode de testare ale suprafetelor de protectie, cum ar fi absorbtia socului, capacitatea de absorbtie a impactului, stabilitatea, durabilitatea si rezistenta la imbatranire.

CRITERII DE BAZA IN ALEGEREA PARDOSELEI EXTERIOARE

In amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii, inaltimea de cadere este de departe factorul esential care determina tipul si grosimea pardoselii. Prin inaltimea maxima de cadere intelegem inaltimea la care poate ajunge utilizatorul cu punctul de sprijin al corpului in conditii normale de exploatare.

Iti prezentam in tabelul de mai jos optiunile de pardoseli disponibile pentru amenajarea unui spatiu de joaca, caracteristicile fiecarui tip in parte, grosimea stratului si inaltimea de cadere maxim acceptata, conform standardului SR EN 1177. Este important ca suprafetele de protectie sa fie conforme cu acest standard pentru a asigura un mediu de joaca sigur pentru copii si pentru a minimiza riscul de accidente si raniri grave.

Alte criterii importante de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi tipul de pardoseala pentru viitorul spatiu de joaca:

 1. Gradul de absorbtie a socurilor
 2. Proprietatile antiderapante ale suprafetei antitrauma
 3. Costurile cu achizitia si montajul pardoselii
 4. Usurinta intretinerii si costurile aferente
 5. Durabilitatea si rezistenta la imbatranire a materialelor

TIPURI DE PARDOSELI DE EXTERIOR PENTRU LOCURILE DE JOACA

1. Gazon natural

Spatiile de joaca amenajate pe gazon natural ofera o experienta autentica si interactiva pentru copii, promovand sanatatea, creativitatea si conexiunea cu natura.  

Gazonul este o varianta de pardoseala preferata mai ales in amenajarea spatiilor de joaca din gradinite si scoli, in parcuri publice sau la pensiuni agro-turistice care beneficiaza de terenuri variate, precum coline, dealuri, vai si denivelari naturale – caracteristici care permit copiilor sa se joace intr-un mediu divers si sa experimenteze diferite niveluri de dificultate si provocari.

Echipamentele de joaca din lemn natural de salcam din gama Robinia din portofoliul Playzone Concept se integreaza armonios pe un astfel de tip de pardoseala.

Gazonul natural impune insa restrictii de folosire atunci cand inaltimea de cadere a echipamentelor de joaca este mai mare de 100 cm. Ca atare, daca ai in vedere echipamente mai complexe cu inaltimi mai ample, trebuie sa iei in calcul celelalte tipuri de pardoseala.

De asemenea, recomandam ca in jurul caruselelor, al jucariilor pe arc, in dreptul treptelor de urcare sau al iesirilor de pe tobogane, sub leagane si in general in zonele de uzura unde se fac balti si noroi cand ploua sa fie amplasat piatra marunta de rau sau dale de cauciuc. Acestea vor avea rol protector, de amortizare a impactului in timpul caderii precum si unul de natura estetica.

2. Scoarta de copac, chips-urile de lemn (sau talas)

Aceste tipuri de pardoseli ofera un aspect natural si pot fi o alternativa durabila si ecologica la alte materiale. Inaltimea maxima de cadere a echipamentelor trebuie sa fie sub 300 cm (pentru o grosime a stratului de pardoseala de 40 cm) pentru a aigura amortizarea socurilor in eventualitatea unui accident.

Pentru a utiliza scoarta de copac, chips-urile de lemn sau talas ca suprafata de protectie intr-un spatiu de joaca, este important sa se respecte urmatoarele cerinte:

 • Calitatea: Este necesar sa se utilizeze materiale de inalta calitate, care sa fie curate, uscate si sa nu contina substante chimice sau impuritati care ar putea fi nocive pentru copii.
 • Grosimea stratului: Stratul materialului trebuie sa fie suficient de gros pentru a asigura o absorbtie adecvata a socului in cazul caderilor. Se recomanda un strat de cel putin 30 cm pentru a oferi o protectie adecvata.
 • Compactare si intretinere: Scoarta de copac, chips-urile de lemn sau talasul trebuie sa fie compactat periodic pentru a mentine stabilitatea si nivelul de protectie. De asemenea, este important sa se verifice in mod regulat integritatea stratului si sa se inlocuiasca zonele deteriorate sau compactate excesiv.
 • Drenaj: Este important sa se asigure un bun drenaj al apei pentru a evita acumularea excesiva a acesteia in stratul de paviment. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui strat adecvat de baza permeabil sau prin crearea de rigole de drenaj in jurul zonei de joaca.

3. Pardoseala din nisip sau piatra rotunda marunta de rau (sort 4 – 12 mm)

Amenajarea unui loc de joaca cu pardoseala din nisip sau pietris este o optiune populara si accesibila. Nisipul ofera copiilor experiente senzoriale placute, prin textura sa moale si granulara. De asemenea, joaca in nisip dezvolta abilitatile motrice ale copiilor, de echilibru si coordonare – extrem de importante mai ales pentru copiii cu varste fragede care invata sa mearga sau pentru cei cu dizabilitati.

In amenajarea spatiilor de joaca de exterior recomandam folosirea unui nisip grosier si curat, fara impuritati sau substante chimice ce pot fi nocive pentru copii. Inainte de a instala pardosela cu nisip, terenul trebuie pregatit adecvat, prin nivelare si curatare de pietre sau obiecte dure care ar putea crea disconfort sau raniri. Nisipul si pietrisul pot amortiza socurile daca au o grosime a stratului de minim 30 cm, reducand semnificativ impactul unei caderi.

4. Pardoseli elastice sintetice – se afla in topul preferintelor clientilor nostri si pot fi de urmatoarele tipuri:

 • Pardoseli turnate tip tartan: una dintre cele mai populare optiuni, pardoseala din granule de cauciuc este compacta si turnata in doua straturi pentru a genera o suprafata elastica. Stratul inferior (si cel mai gros) este alcatuit din granule negre de cauciuc reciclat (SBR) legate inte ele cu liant si reprezinta suprafata elastica propriu-zisa. Stratul superior (mai subtire – in general cu grosime 8-10 mm) este alcatuit din granule de EPDM – cauciuc colorat in masa. Are o elasticitate mai scazuta decat stratul de SBR, dar ofera o rezistenta sporita la abraziune si in acelasi timp mentinerea culorii in timp. Aceasta stratificatie ofera o absortie excelenta a socurilor in cazul caderilor, este rezistenta la intemperii si necesita o intretinere minima.

 • Dale colorate de cauciuc reciclat: acestea sunt o alternativa perfecta pentru locurile de joaca, intrucat reusesc sa reduca riscul de accidentare din cauza caderilor, avand proprietati antitrauma si antisoc. Dalele de cauciuc sunt rezistente la temperaturi extreme, permeabile si antiderapante. Necesita intretinere redusa si asigura o investitie pe termen lung.

Grosimea pardoselilor elastice se ajusteaza in functie de inaltimea de cadere din echipamentele instalate in spatiul de joaca. Fiecare producator de pardoseala certifica prin teste TUV grosimile minim necesare pentru a prelua socul caderii de la  anumite inaltimi cu scopul de a reduce la maxim posibilele accidentari, respectand totodata normele din standardul SR EN 1177.

BENEFICIILE PARDOSELILOR ELASTICE SINTETICE

 • asigura copiilor cele mai bune conditii de confort, igiena si siguranta la locul de joaca
 • sunt concepute pentru a oferi o aderenta optima, chiar si in conditii umede sau alunecoase.
 • sunt proiectate cu texturi speciale si proprietati antiderapante, ceea ce le face sigure si functionale in orice conditii meteorologice.
 • sunt pardoseli drenante, rezistente la apa, la trafic intens, UV, intemperii si/sau conditii meteo extreme
 • se intretin usor, prin spalare cu apa (sub presiune) si sapun. De regula materialele folosite sunt rezistente la pete si la decolorare pentru a pastra in timp un aspect impecabil, fara mari eforturi de intretinere.
 • se pot turna in diferite culori si combinatii de modele sau desene creative si distractive

Un dezavantaj al pardoselilor sintetice de exterior poate fi costul initial ridicat comparativ cu alte solutii mai simple sau temporare. Pe de alta parte, materialele de calitate (si certificate in acelasi timp) pot reprezenta o investitie semnificativa dar care poate fi recuperata in timp.

BINE DE STIUT

Conditiile meteo sunt extrem de importante atunci cand vine vorba de instalarea pardoselilor turnate. Temperatura, umiditatea si precipitatiile sunt factori care influenteaza major calitatea executiei (si durata) unui montaj:

 • Temperatura – intervalul de temperatura recomandat pentru instalarea unui sistem turnat este cuprins intre 15 si 25 de grade Celsius. Temperaturile prea mari, sau cele prea scazute, ingreuneaza procesul de instalare a pardoselii
 • Umiditatea – Sistemele turnate sunt sensibile la umiditatea ridicata. Se recomanda monitorizarea repetata a nivelului de umiditate din stratul suport inainte si in timpul instalarii, pentru verificarea intervalului corespunzator. Intr-un mediu cu o umiditate ridicata liantul se intareste mult prea repede, astfel incat pardosela incepe sa aiba densitati diferite, grosime neuniforma etc.
 • Ploaia este inamicul principal in cazul proiectelor de amenajare a terenurilor cu pardoseli turnate. In conditii de precipitatii, sistemele turnate nu pot fi aplicate. De asemenea, este foarte important ca suprafata sa fie uscata inainte de aplicarea sistemelor.

CONCLUZIE

In amenajarea spatiilor de joaca de exterior pentru copii, optiunile sunt variate cand vine vorba de alegerea pardoselii antitrauma. Este foarte important ca selectia sa se realizeze in functie de tipul echipamentelor de joaca ce urmeaza a fi instalate si de inaltimea maxima de cadere, conform reglementarilor normativului SR EN 1177.

Pentru spatiile de joaca publice, tipul de pardoseala se alege obligatoriu impreuna cu un specialist in domeniu, in baza necesitatilor si cerintelor specifice locului de joaca. Lipsa de cunostinte in domeniu combinata cu alegerea „dupa culoare”, poate conduce la alegeri gresite, punand astfel in pericol siguranta copiilor.

Specialistii Playzone Concept iti ofera consultanta gratuita, atat in alegerea echipamentelor de joaca, cat si a pardoselii potrivite. Solicita o oferta personalizata AICI!

Shopping cart close
Suna acum!