Impunerea regulilor de conduita in spatiile de joaca de interior

Spatiile de joaca sunt universul copilariei! Aici, fiecare copil isi creeaza o lume proprie, se dezvolta, socializeaza si isi traieste aventura prin diferite echipamente si ansambluri de joaca. Copilaria inseamna rasete si dorinta de a experimenta lumea, insa uneori aceste experiente se pot transforma in accidente in lipsa unor reguli adecvate de conduita. Anual, serviciul medical de urgente trateaza o multime de cazuri de accidentare la locul de joaca, fenomene care ar fi putut fi evitate foarte usor printr-o conduita adecvata.
Materialul de astazi este cu si despre siguranta in cadrul spatiilor de joaca de interior. Iata care sunt cele mai bune reguli si de ce este extrem de importanta implementarea acestora la orice loc de joaca.

1. Cat de importanta este siguranta la locul de joaca?

Asocierea distractiei cu disciplina este o adevarata provocare. Cu toate acestea, regulile stau la baza unei societati civilizate, iar in cadrul locurilor de joaca, acestea asigura confort si divertisment pentru cei mici. In primul rand, stabilirea unui set clar de reguli incurajeaza raportarea fenomenelor de ”bullying” din ce in ce mai prezente in randul copiilor. Apoi, claritatea regulilor stimuleaza disciplina, iar in acest fel fiecare copil poate sa inteleaga ce urmari are propriul comportament. Mai mult decât atât, anumite echipamente au nevoie de reguli clare de utilizare, in caz contrar copiii prezenti la joaca se pot rani foarte usor.

2. De ce sunt necesare regulile la locul de joaca?

Chiar daca vorbim despre joaca, siguranta copilului nu este o joaca. De aceea, prima responsabilitate a oricarui proprietar de spatii de joaca este crearea unui mediu sigur si confortabil pentru fiecare copil in parte. Regulamentul are rolul de a promova diferite tipuri de comportamente pozitive.

Astfel, prin reguli se incurajeaza copilul sa comunice mai usor, comunicarea fiind extrem de importanta in primii ani de viata. Conflictele la locul de joaca sunt o realitate, iar personalitatile diferite ale copiilor se pot transforma foarte usor in ”bullying” sau in excludere sociala. Regulile incurajeaza dezvoltarea unor aptitudini sociale care atenueaza conflictele.
Sa imparti atentia si spatiul cu o multime de copii este o adevarata provocare. Regulile clare de comportament invata adevaratul sens a ceea ce inseamna ”a imparti” cu ceilalti.

Un alt efect important al disciplinei este colaborarea intre copii, ajutandu-i sa invete cum sa se joace impreuna si mai ales cum sa imparta spatiul de joaca.

3. Cele mai importante reguli de conduita din spatiile de joaca pentru copii

La Playzone Concept specialistii nostri ofera de fiecare data instructiuni clare de utilizare in siguranta a echipamentelor de joaca. Cu toate acestea, recomandam, ca fiecare administrator de spatii de joaca sa isi creeze propriul regulament, clar, elaborat si explicit. Iata care sunt cele mai importante reguli, care nu trebuie sa lipseasca din regulamentul de functionare:

  • Supravegherea atenta a copiilor de catre parinti sau insotitori adulti, in orice spatiu de joaca întrucat personalul spatiului de joaca trebuie sa fie atent si la buna functionare a echipamentelor, fiind imposibil sa isi mentina atentia si asupra comportamentului celor mici.
  • Nu este permis accesul cu obiecte taioase, sau ascutite precum creioane, compas, foarfeca etc., care ar putea pune in pericol siguranta celorlalti copii, dar si buna functionare a echipamentelor si ansamblurilor de joaca.
  • Personalul isi rezerva dreptul de a refuza accesul copiilor, atunci cand limita de persoane este atinsa deoarece fiecare zona de joaca trebuie sa respecte un anumit numar de persoane, conform indicatiilor specifice echipamentelor.
  • Sunt strict interzise urmatoarele comportamente: urcarea pe tobogan in sens invers, coborarea de pe tobogan cu capul in jos, aruncarea jucariilor in aer sau catre alti copii, impingerile, sau catararea pe plasa de protectie si orice alte actiuni care incalca modul normal de utilizare a echipamentelor si ansamblurilor de joaca.
  • Sunt interzise jocurile violente, comportamentele agresive, certurile, conflictele si orice tip de lovituri aplicate copiilor de catre copii sau alti adulti.
  • Se recomanda golirea buzunarelor copiilor inainte de intrarea in spatiul de joaca, intrucat acestia pot sa aiba in buzunare diferite obiecte care le pot pune siguranta in pericol, atat lor cat si celorlalti micuti participanti la joaca.
  • Este interzis accesul mai multor copii pe trambulina/trambuline decat permite cartea tehnica inmanata de catre furnizor.
  • Personalul spatiului de joaca isi rezerva dreptul de a refuza copiii care prezinta simptome de raceala, letargie, boli de piele sau orice alte afectiuni contagioase, care pot pune in pericol sanatatea celorlalti copii.
  • Se recomanda purtarea de sosete curate sau schimbarea incaltamintei copiilor la intrare, pentru a pastra un mediu curat.
  • Se recomanda utilizarea unei tinute de tip sport, lejera, care sa permita miscarea copiilor, evitand esarfele, curelele, ochelarii atunci cand este posibil si alte articole care pot cauza accidente in timpul jocurilor.
  • Alegerea echipamentului/zonei de joaca specifica varstei copilului. Acesta trebuie sa aiba abilitatile dezvoltate necesare exploatarii echipamentului potrivit varstei lui.

4. De ce trebuie respectat regulamentul spatiului de joaca?

In cazul in care siguranta copiilor este cea mai mare miza a spatiilor de joaca, regulamentele sunt cele care asigura distractia in cele mai bune conditii. Astfel, se poate crea un spatiu incluziv, care sa ofere accesul la joaca pentru toti copiii, promovandu-se pacea si dezvoltarea armonioasa a acestora.
Joaca in siguranta asigura crearea sentimentului de empatie si respect in randul copiilor. De asemenea, aceste reguli ofera un spatiu de joaca sigur, evitandu-se deteriorarea echipamentelor sau producerea de accidente grave. Respectarea regulilor elimina excluderea copiilor, acestia fiind implicati in mod egal la joaca.

5. Cum se implementeaza regulamentul in cel mai eficient mod?

Cea mai buna implementare a regulamentului incepe cu un prim pas important si anume informarea si educarea personalului. Respectul incepe cu personalul care mentine relatia cu copiii si adultii care frecventeaza spatiul de joaca. Astfel, recomandam un training al personalului in ceea ce priveste regulile de functionare. Personalul este primul care trebuie sa sesizeze accidentele, sa informeze clar si corect toti participantii la joaca si sa ia atitudine in cazul nerespectarii regulilor.

Apoi, un al doilea pas consta in afisarea regulilor intr-un loc vizibil, astfel incat fiecare parinte sa ia cunostinta despre acestea si sa ofere copilului instructiunile necesare pentru ca joaca sa se desfasoare in cel mai sigur si placut mod.

Echipamentele de joaca sigure si supravegherea unui adult sunt extrem de importante, dar asta rezolva doar jumatate din ecuatie. Copiii trebuie sa stie cum sa fie in siguranta si sa actioneze in mod responsabil la locul de joaca.

La inceputul fiecarei zile se recomanda analizarea intregului spatiu de joaca pentru identificarea eventualelor defecte ale echipamentelor de joaca, sau prezenta unor obiecte care ar putea pune in pericol siguranta copiilor.

In cele din urma, responsabilitatea este cea care face diferenta. Atata timp cat fiecare participant la joaca ia cunostinta de regulile de functionare este de datoria sa sa le respecte si sa adopte o atitudine civilizata. Mai mult decat atat, este extrem de importanta supravegherea copiilor de catre un adult insotitor. Recomandam o atentie deosebita echipamentelor care implica cataratul, intrucat acestea cauzeaza cele mai mari rate de accidentare atunci cand nu sunt folosite corespunzator.

La Playzone Concept certificam fiecare echipament de joaca in parte. Acestea sunt supuse testarii TUV Reinhart Germania si sunt insotite de certificate de conformitate emise de acest organism. In fabricarea echipamentelor sunt utilizate tehnologii de ultima generatie si materiale calitate premium, pentru a le pastra proprietatile tehnice initiale si pentru a asigura durabilitea spatiilor de joaca in conditii de siguranta maxima pentru copii, chiar si dupa utilizari intense, zi de zi, an de an. Joaca in siguranta este misiunea fiecarui proiect pe care il derulam.

Shopping cart close
Suna acum!
WhatsApp