Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca

Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca

Locurile de joaca sunt distractive si atractive pentru copii, insa o intretinere necorespunzatoare poate cauza accidente si pericole care afecteaza siguranta si sanatatea copiilor. Astfel, una dintre conditiile unui spatiu de joaca de succes este intretinerea acestuia si efectuarea operatiilor de mentenanta necesare pentru a pastra echipamentele in perfecta stare de functionare.
Spre exemplu, odata cu amenajarea oricarui spatiu de joaca, specialistii Playzone Concept ofera si un set de recomandari privind utilizarea echipamentelor de joaca, astfel incat vizitele copiilor sa se deruleze in deplina siguranta.
Articolul de astazi este dedicat mentenantei corespunzatoare a spatiilor de joaca de interior. In randurile care urmeaza am marcat etapele esentiale, care vor ajuta la mentinerea locului de joaca in conditii sigure pentru exploatare.

1. Mentenanta planificata

Fiecare loc de joaca amenajat de Playzone Concept vine insotit de un set de recomandari de mentenanta si verificari periodic pentru a ne asigura ca fiecare ansamblu de joaca este exploatat corespunzator. De peste 10 ani de cand amenajam spatii de joaca in Romania, am realizat importanta acestor verificari periodice, proceduri menite sa elimina chiar si cele mai mici riscuri care pun in pericol viata si siguranta copiilor.
In acest sens, exista si o perioada de garantie atasata echipamentelor comercializate si amenajate de Playzone Concept, pe parcursul careia ne asumam intreaga responsabilitate pentru calitatea, integritatea si durabilitatea acestora.

2. Inspectiile asupra echipamentelor din cadrul locului de joaca

Prin nerespectarea regulilor de utilizare a echipamentelor, acestea se pot degrada, devenind un potential risc de accidentare. De asemenea, actele de vandalism, resturile menajere, utilizarea obiectelor contondente, suprasolicitarea spatiilor de joaca prin utilizarea acestora de catre un numar mai mare de copii comparativ cu cel indicat de producator, cu o varsta inadecvata sau cu o greutate ce depaseste maximul admis – conduc catre uzura accelerata a echipamentelor si scurtarea duratei de viata a acestora. Tocmai de aceea rutina in inspectare este esentiala pentru a avea un spatiu de joaca sigur si functional pentru cat mai multi ani.

Inspectia vizuala periodica

Spatiul de joaca necesita atentie sporita atat in momentul construirii sale, cat mai ales in timpul utilizarii. Inspectia vizuala a zonei de joaca si de agrement se realizeaza regulat, chiar zilnic, pentru a crea un mediu sigur la fiecare pas. Se verifica astfel starea generala a echipamentelor destinate jocurilor sau altor activitati, calitatea componentelor si a suprafetei locului de joaca, pentru a identifica eventuale defecte si pericole evidente (daca exista) cauzate de deteriorarea sau utilizarea neadecvata a echipamentelor.

Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca
Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca

Inspectia in timpul functionarii

Aceasta inspectie trebuie realizata cel putin trimestrial, pentru a examina mai in detaliu performantele, defectele, gradul de uzura si stabilitatea echipamentelor de joaca in conditii de utilizare excesiva.
Inspectia generala – se realizeaza o data pe an si consta in verificarea nivelului general de siguranta a echipamentelor, a structurilor si a suprafetelor, precum si functionalitatea si stabilitatea echipamentelor de joaca.
Recomandam efectuarea inspectiilor la locul de joaca de catre un specialist autorizat. In urma acestor inspectii, se efectueaza evaluarea riscurilor si se iau masuri pentru remedierea problemelor aparute si chiar inlocuirea echipamentelor care nu mai prezinta siguranta in exploatare. Beneficiarul / operatorul spatiului de joaca va restrictiona accesul public la echipamente si la zona de agrement in intervalul de timp in care se desfasoara actiuni de remediere sau inlocuire.

3. Igienizare si Curatenie de intretinere

Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca
Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca

Anul care tocmai a trecut a fost cea mai importanta lectie sanitara pentru toata lumea, indiferent de domeniul de activitate. Spatiile de joaca, prin natura lor, se pot transforma foarte usor intr-un focar de infectii si boli, atunci cand nu sunt ingrijite corespunzator. Curatenia periodica este esentiala, astfel echipamentele de joaca si suprafetele trebuie curatate si dezinfectate de murdarie, intrucat fluidele provenite de la copii, pot periclita sanatatea acestora. Alaturi de aceste interventii punctuale, se recomanda un program regulat de curatare, in acord cu regulile de intretinere specifice fiecarui echipament de joaca, chiar si atunci cand acesta pare curat.
O importanta speciala trebuie acordata si locurilor in care copii nu au acces in mod normal, cum ar fi sub trambuline, pe sub mese sau in spatele structurilor modulare. Aici, murdaria si praful se pot instala foarte usor, motiv pentru care recomandam o igienizare zilnica inclusiv a acestor zone.
Pentru indepartarea murdariei sau a elementelor lipicioase, recomandam utilizarea apei si sapunului. Puteti alege si produse dedicate de curatare care elimina germenii si bacteriile de pe suprafetele echipamentelor, cu mentiunea ca acestea nu trebuie sa contina substante toxice si trebuie adaptate materialelor din care sunt realizate echipamentele de joaca.

4. Intretinerea speciala a echipamentelor

Fiecare echipament de joaca este unic, tocmai de aceea are nevoie de o ingrijire speciala. Spre exemplu, suprafata toboganelor tinde sa devina rigida in timp in functie de gradul de umiditate din interior, de aceea se recomanda utilizarea periodica a unor spray-uri cu silicon, care sa faciliteze alunecarea. O atentie deosebita se acorda si trambulinelor, pentru a inlocui arcurile rupte sau chiar suprafetele de salt atunci cand acestea au fisuri sau zgarieturi.
In ceea ce priveste celelalte ansambluri de joaca pentru copii, verificati in permanenta suruburile lipsa sau chiar si pe cele slabite. Observati piesele mobile care sunt foarte uzate, pentru a le inlocui in timp util si acordati atentie metalelor cu urme de eroziune.

5. Educatia prin reguli

Preventia este cea mai buna arma in mentinerea sigurantei si confortului spatiului de joaca. Impunerea unor reguli clare de utilizare a spatiului de joaca si implementarea corespunzatoare a acestora, poate elimina o multime de riscuri. In primul rand, se recomanda stabilirea unor reguli sanitare clare, menite sa elimine riscul raspandirii de virusuri, care pot cauza boli si diferite afectiuni.
In al doilea rand, prin prisma experientei in spatii de joaca, consideram extrem de important un ghid pe intelesul tuturor, menit sa ofere indicatii in privinta utilizarii fiecarui echipament al locului tau de joaca. Una dintre cele mai importante reguli este supravegherea copiilor de catre parinti, alaturi de evitarea suprasolicitarii echipamentelor sau folosirea necorespunzatoare a acestora.
De asemenea, se recomanda utilizarea imaginilor vizuale, extrem de intuitive pentru toti copiii, precum si antrenarea angajatilor in atenta supraveghere a activitatii spatiului de joaca, urmata de actiuni corective, atunci cand se impune.

Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca
Igienizarea si intretinerea spatiilor de joaca

6. Implementati un sistem pentru rapoarte si reclamatii

Angajatii, parintii si copiii stiu cum sa raporteze orice probleme cu echipamentele de joaca?
Aveti implementat un sistem pentru a colecta aceste informatii, astfel incat sa puteti repara rapid orice problema si sa inchideti imediat locul de joaca pana cand se pot face reparatii? Daca nu, va recomandam sa acordati timp pentru a define si implementa aceasta procedura, din motive de siguranta a copiilor.

Spatiul de joaca ideal inseamna calitate, durabilitate, confort si siguranta. Fiecare proiect creat la Playzone Concept este in conformitate cu standardele europene EN1176 si EN1177, fara niciun compromis de calitate. Durabilitatea acestui loc de joaca se realizeaza printr-un plan riguros de intretinere, bazat pe mentenanta, revizii anuale, inspectii zilnice si mai ales atentie sporita. Aminteste-ti mereu ca mentinerea unui spatiu de joaca sigur este esentiala pentru succesul afacerii tale.

Shopping cart close
Suna acum!
WhatsApp