Curatarea si intretinerea Pardoselilor elastice din spatiile de joaca de exterior

Pardoselile sintetice din spatiile de joaca de exterior sunt realizate din polimeri extrem de durabili, proiectati pentru a satisface toate criteriile climatice si pentru a rezista cu succes utilizarii intense, zilnic. Ele asigura copiilor cele mai bune conditii de confort, igiena si siguranta, preluand din socul la impact pentru a reduce la maxim posibilele accidentari.

Cu toate acestea, nu exista pardoseala elastica care sa nu aiba nevoie de intretinere, o verificare regulata (o data pe an) si activitati de intretinere a suprafetei sintetice. Toate aceste operatii sunt necesare pentru pastrarea proprietatilor tehnice si functionale ale pardoselilor din spatiile de joaca pentru copiii.

Tipul si scopul/amploarea activitatilor de intretinere variaza foarte mult si sunt influentate de factori precum poluarea din aer, suprafete adiacente (gropi cu nisip, zone verzi), care pot lasa resturi de alge, muschi sau frunze.

Garantia oferita de producator/montator este conditionata de respectarea recomandarilor de intretinere.

Intretinere

Procedurile de intretinere sunt necesare pentru pastrarea duratei de viata a suprafetei si pentru a garanta ca:

 • Suprafata este pastrata intr-o stare de curatenie impecabila.
 • Suprafata este sigura pentru utilizatori.
 • In cazul unui sistem poros, drenajul liber al apei acumulate la suprafata este mentinut pe parcursul intregii durate de viata a suprafetei.
 • Aspectul dotarii este unul atractiv.

Aceste obiective sunt atinse prin:

 • maturarea frunzelor si a altor resturi de pe suprafata pardoselii
 • spalarea suprafetei pentru indepartarea urmelor de murdarie, alge, muschi, nisip etc.
 • aplicarea unor masuri profilactice de eliminare a muschiului si/sau algelor
 • indepartarea regulata a buruienilor din zonele de curbura

Echipamente de intretinere

Frunzele, acele de pin si alte resturi nu trebuie lasate deloc sa ramana pe suprafata pardoselii. Daca acest lucru se intampla, ele intra intr-un proces de degradare rapida, se formeaza un invelis daunator si asigura un mediu propice dezvoltarii muschiului si algelor.

O maturatoare mecanica sau un aspirator sunt ideale pentru indepartarea resturilor vegetale si a murdariei. Este posibil ca pentru anumite zone speciale sa fie nevoie de o curatare manuala. Echipamentul trebuie sa fie bine intretinut si manevrat cu grija pentru a evita murdarirea sau producerea de stricaciuni la nivelul suprafetei. Scurgerile de combustibil sau de ulei dauneaza suprafetei.

Presiunea greutatilor de pe suprafata, precum si sarcinile de frictiune si de taiere trebuie reduse la minimum pentru a preveni deteriorarea suprafetei. Este recomandata utilizarea cauciucurilor pneumatice mari si a periilor moi, insotita de manevrarea cu grija a uneltelor.

Cel putin o data pe an se recomanda o curatare a suprafetei antitrauma din locurile de joaca pentru copii cu un aparat de spalat cu jet de inalta presiune. Exista mai multe tipuri de aparate de curatat cu jet presiune, de cumparat sau de inchiriat – de la simpla lance cu maner la cele tip tractor. Cu cat este mai mare capacitatea masinii, cu atat mai repede se deruleaza operatiunea de curatare.
Suprafetele polimerice pot suporta presiuni de pana la 2000 p.s.i fara a suferi deteriorari. Multe masini de curatat permit adaugarea de detergenti si fungicide in apa. Aceste substante chimice impiedica acumularea de muschi si alge la nivelul suprafetei.

Masuri de prevenire a deteriorarii

Pentru a asigura mentinerea suprafetei antitrauma la standarde inalte, trebuie stabilite restrictii in ceea ce priveste utilizarea suprafetei.

 • In general, se interzice accesul vehiculelor pe suprafata sintetica.
 • In cazul in care vehiculelor grele (pana la 1500 kg impartite pe 4 anvelope) li se permite accesul, sarcina va fi impartita prin utilizarea de scanduri.
 • Niciun fel de substante chimice, uleiuri, combustibili sau solventi nu trebuie lasate sa intre in contact cu suprafata.
 • Nu sunt permise niciun tip de produse pirotehnice, artificii sau tigari.

Deteriorari si renovare

Durata de viata a unei pardoseli elastic pentru spatiile de joaca destinate copiilor depinde de calitatea, modul de utilizare si gradul de intretinere al acesteia. In general, o suprafata sintetica obisnuita utilizata intensiv rezista o perioada medie de 8-10 ani fara a avea nevoie de renovare. Renovarile ar trebui intreprinse in mod regulat pentru a impiedica distrugerea ireversibila a suprafetei, care ar implica o refacere completa a acesteia. Renovarea trebuie efectuata numai de catre persoane autorizate, de profesionisti in domeniu!

Exista mai multe tipuri de proceduri de renovarea a suprafetei:

 • Refacerea completa prin inlocuirea suprafetei sintetice deteriorate cu material nou
 • Refacere partiala prin inlocuirea zonelor de deteriorare
 • Acoperirea sau umplerea cu materiale sintetice adecvate
 • Acoperire partiala in zonele care prezinta un nivel avansat de deteriorare

Trebuie retinut faptul ca in cazul suprafetelor permeabile umplerile ulterioare si acoperirile cu spray vor duce la scaderea gradului de permeabilitate a suprafetei.

Pardoselile elastice furnizate de Playzone Concept sunt realizate din granule de cauciuc si granule EPDM, sunt permeabile si au textura poroasa ce permite drenajul eficient al apei de pe suprafata acestora. Prezinta un grad foarte ridicat de rezistenta la intemperii, la trafic intens, la raze UV sau la conditii meteo extreme. Sunt disponibile in diferite culori si combinatii de modele sau desene, pentru un efect estetic deosebit al spatiului de joaca de exterior.

Ultimele articole
Categorii Blog
Arhiva articole
Arhive articole blog
Aboneaza-te la newsletter
Urmareste-ne pe social media
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
Shopping cart close
Suna acum!
WhatsApp