Constructia unui loc de joaca este un proces fascinant, dar provocator in acelasi timp. De cele mai multe ori, atunci cand apare ideea de ”Cum pot sa construiesc locuri de joaca pentru copii?”, in minte survin si o multime de modalitati de a face acest lucru intr-un mod ”do-it-yourself”(DIY). La o privire mai atenta, acest proces de creatie a unui parc de joaca este unul extrem de complex, cu numerosi factori de luat in considerare. Astfel, oricat de tentanta este ideea de a face totul singur, in realitate, un spatiu de joaca sigur, complex, distractiv si cu elemente de noutate, are la baza cunostintele si experienta profesionistilor, alaturi de materiale dedicate exclusiv copiilor.a
Materialul de astazi este menit sa iti arate care sunt principalele diferente intre spatiile de joaca profesionale si cele rezidentiale, pentru a facilita procesul de la idee la cheie.
Iata principalele elemente care trebuie luate in considerare:
1. Ce tip de spatiu de joaca doresti?
La inceputul secolului 20, spatiile de joaca erau dedicate exclusiv activitatii fizice a copiilor, astazi, aceste locuri sunt o a doua lume pentru copiii de pretutindeni, oferind atat oportunitati de joaca si distractie cat si capacitati variate de dezvoltare a abilitatilor psihimotorii. Astfel, un bun punct de plecare este definirea spatiului de joaca dorit. Acesta poate sa fie interior sau exterior, de mari dimensiuni sau de mici dimensiuni, cu teme variate care exploateaza imaginatia si creativitatea copiilor, pentru toate plajele de varsta, pentru copiii cu nevoi speciale sau pentru cei cu dizabilitati.
Fiecare copil este diferit, de aceea in functie de particularitatile categoriilor de varste carora se adreseaza locul de joaca, vei avea nevoie de anumite facilitati si echipamente dedicate acestora.
La Playzone Concept noi mizam foarte mult pe incluziunea sociala, de aceea recomandam spatii de joaca dedicate tuturor copiilor, avand capacitatea de a crea un mix echilibrat de ansambluri de joaca, adaptate spatiului si nevoilor tale.
Ca dimensiune, nu exista un standard pe care spatiul de joaca trebuie sa il aiba, atata timp cat se respecta dimensiunile zonei din jurul echipamentelor, menita sa ofere siguranta copiilor. Alegerea de interior sau exterior tine exclusiv de spatiul disponibil si de zona aleasa pentru constructia acestuia. Spatiile de joaca de interior ofera posibilitatea de utilizare a acestora indiferent de conditiile meteo, pe cand cele de exterior au avantajul activitatii in natura cu beneficiile aerului proaspat si recreational.
2. Ce buget ai la dispozitie pentru spatiul de joaca dorit?
Dincolo de dorinte, teme si idei, lumea materiala se raporteaza la bani. Astfel, ca punct de plecare trebuie sa ai in vedere o anumita suma de bani pe care sa o investesti. Echipamentele de joaca de uz casnic care se regasesc in magazinele de bricolaj par o optiune confortabila si ieftina, la prima vedere. Prin prisma experientei noastre, mai ieftin nu inseamna intotdeauna si mai bun, mai calitativ, mai durabil sau mai sigur. Si, cu siguranta, nimeni nu vrea sa riste siguranta propriului copil la locul de joaca.
Chiar si atunci cand te gandesti sa amenajezi un spatiu de joaca in curtea casei, te sfatuim sa studiezi cu atentie ofertele din piata si sa te raportezi intotdeauna la beneficiile pe care echipamentele profesionale ti le pot oferi, comparativ cu cele de uz casnic, pe care le gasesti in magazinele de bricolaj sau in shop-urile online. Si aici vorbim in primul rand despre materialele din care aceste echipamente sunt confectionate, despre calitatea acestor materiale, despre vopselurile utilizate (acestea trebuie sa fie sigure si conforme standardelor in vigoare, sa fie rezistente la UV, la intemperii, sau la cicluri de inghet-dezghet) si nu in ultimul rand despre durabilitatea echipamentelor. Comparativ cu echipamentele de uz rezidential (casnic) care se pot deteriora la scurt timp de la utilizare, un spatiu de joaca amenajat cu echipamente profesionale si utilizat intens de catre copii va avea o durata de viata indelungata si va arata ca si nou chiar si dupa ani de utilizare.
Mai mult decat atat, pentru ca spatiul de joaca sa fie sigur, se impune sa acorzi o atentie deosebita si suprafetei antitrauma. In functie de buget si preferinte, aceasta poate fi pavata cu dale din cauciuc, tartan turnat, scoarta de copac sau nisip – toate menite sa reduca/elimine traumele in caz de accident. In functie de specificatiile tehnice ale fiecarui echipament de joaca in parte si de inaltimea de la care ar putea cadea un copil, se recomanda tipul si grosimea pardoselii. Vezi aici mai multe detalii despre pardoseala elastica pentru locurile de joaca de exterior.
Specialistii Playzone Concept ofera solutii integrate de spatii de joaca, adaptate in intregime suprafetei si bugetului existent. In acest fel, fiecare centimetru al locului este explorat si valorficat la potential maxim prin ansambluri si circuite complexe de joaca, chiar si in cazul unui buget mai mic. Iar daca vrei sa amenajezi un spatiu de joaca inedit pentru distractia fiecarui membru al familiei, ai la dispozitie un portofoliu complex de trambuline profesionale, tiroliene Roller Coaster, tobogane sau structuri modulare de ultima generatie, cu design modern si functionalitati adaptate trend-urilor pietei.
3. Ce materiale alegi pentru echipamentele de joaca?
Spre deosebire de jucariile din comert, confectionate preponderent din plastic, echipamentele Playzone Concept se bazeaza in totalitate pe materiale sustenabile, de calitate superioara, cu protectii anticorozive si suprafete antiderapante, special create pentru a oferi siguranta maxima in exploatare. La toate echipamentele noastre de joaca nu exista colturi ascutite sau aschii ce prezinta risc de lovire a capului, degetelor sau a altor parti ale corpului.
Structurile modulare din spatiile de joaca de interior sunt realizate din tevi galvanizate, fara asperitati sau taisuri, imbinate prin elemente de fixare si prindere in diverse unghiuri. Acestea au un invelis protector din material moale, non-toxic, invelit cu PVC iar plasele de protectie din componenta structurilor modulare sunt realizate din polietilena. Fiecare amenajare vine la pachet cu suprafata antitrauma pe baza de covorase din spuma, viu colorate si foarte atragatoare.
Materialele utilizate in confectionarea seturilor de joaca de exterior sunt rezistente la UV si intemperii, sunt sigure si isi pastreaza forma si culoarea in timp, fara a se deteriora. Dintre acestea, amintim: lemnul de pin laminat si impregnat sau lemnul natur din salcam Robinia, structurile din otel galvanizat si vopsit in camp electrostatic, suruburile din otel inoxidabil cu capace din material plastic, panourile din placi HPL rezistente la conditiile atmosferice, funiile din otel impletite cu polipropilena sau fixarile metalice realizate din otel zincat la cald care protejeaza lemnul de contactul direct cu pamantul pentru a preveni putrezirea si pentru extinderea duratei produsului.
La polul opus echipamentele de joaca accesibile, pe care le regasiti in comert atat in magazile de bricolaj tip Do-It-Yourself (DIY) nu pot garanta aceeasi calitate si siguranta, utilizarea acestora putand expune copiii la riscuri si accidente.
4. Care sunt cele mai bune optiuni pentru spatiul de joaca?
Oricat de simplu pare, achizitia unor echipamente si amplasarea lor la intamplare intr-un anumit spatiu dat nu va produce armonia si echilibrul specific locurilor de joaca. Alaturi de materialele de calitate ale echipamentelor de joaca, modul de imbinare al acestora determina gradul de satisfactie al copiilor. Astfel, fiecare ansamblu de joaca trebuie pozitionat cu scopul de a oferi flexibilitate, coordonare, interactiune sociala si mai ales stimularea creativitatii in organizarea de competitii sau alte activitati interactive pentru copiii.
Esti antreprenor si iti doresti tot ce este mai bun pentru a crea un spatiu de joaca de success, pentru o perioada indelungata de timp? Specialistii Playzone Concept te vor ghida catre cele mai bune decizii! Noi tratam individual fiecare proiect in parte si-ti oferim sugestii de amplasare si configurare, care se imbina armonios cu propriile tale idei si dorinte. In acest mod, ia nastere propunerea si simularea grafica 3D, care apoi este implementata cu succes fara implicarea sau stresul tau. Prin planurile create oferim cel mai bun raport pret-calitate, astfel incat bugetul investit sa fie valorificat la maxim.
Suna-ne sa discutam despre proiectul tau!
Codruta Verdes
Project Manager Amenajari spatii de INTERIOR
0723 770 770
Victor Voia
Project Manager, Amenajari spatii de EXTERIOR
0724 525 237