Fiecare spatiu de joaca trebuie sa ofera in primul rand siguranta copiilor care pasesc in acel univers magic al bucuriei si al distractiei. Acest lucru se asigura atat prin modul in care sunt proiectate zonele de joaca, cat si printr-o selectie riguroasa a echipamentelor ce urmeaza a fi amenajate in respectivul spatiu.
Provenienta si calitatea materialelor din care sunt confectionate echipamentele, proprietatile tehnice si mecanice precum si finisajul acestora sunt factori determinanti in garantarea sigurantei si durabilitatii spatiului de joaca. In plus, trebuie sa mai luam in considerare si:
- calitatea montajului prin realizarea acestuia de catre profesionisti
- utilizarea corespunzatoare a echipamentelor in conformitate cu specificatiile si recomandarile producatorului, precum si
- intretinerea, verificarea, efectuarea reviziilor periodice si repararea micilor deteriorari ce pot aparea in urma unei exploatari intense a spatiului de joaca.
Atat in calitate de specialisti in domeniu cat si cu rolul de parinti, nu de putine ori am vazut cazuri in care echipamentele de joaca destinate utilizarii indoor erau amplasate la exterior – fara a se lua in calcul riscurile provocate de o exploatare improprie. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa va oferim un material menit sa evidentieze pericolele utilizarii incorecte a echipamentelor de joaca prin schimbarea destinatiei acestora odata cu ignorarea recomandarilor producatorului.
Care este diferenta intre echipamentele de uz interior si cele de uz exterior?
Ambele spatii de joaca, atat interior cat si exterior, au nevoie de materiale de baza relativ similare in fabricarea echipamentelor si ansamblurilor: plastic, metal, lemn sau o combinatie a lor.
Diferenta este data insa de proprietatile si performantele tehnice ale acestor materiale, precum si de tratamentele speciale aplicate pentru ca echipamentele sa indeplineasca toate standardele de siguranta in exploatare si durabilate in mediul in care sunt amplasate – conform normativelor si legislatiei din domeniu.
Adevarata provocare apare atunci cand construim spatii de joaca la exterior, datorita amenintarii conditiilor meteo. Romania are o clima temperata, asadar materialele utilizate in crearea echipamentelor trebuie sa reziste la orice intemperii. In cazul echipamentelor si ansamblurilor amplasate la exterior utilizam: otel inoxidabil, poliester cu umpluturi minerale, placi HPL (high pressure laminate) ce impiedica alunecarea, placi HDPE (high density polyethylene) cu durabilitate crescuta la uzura, PE – polietilena si PP – polipropilena, plastic armat cu fibra de sticla, cabluri din otel impletit multifilament si imbracat in polipropilena, lemn natural laminat si impregnat etc. Fiecare dintre aceste materiale este destinat, prin modul de acoperire cu protectii speciale, sa reziste cu brio la ploi, ninsori, vant, cicluri de inghet-dezghet si umezeala. De asemenea, culorile si suprafetele trebuie sa ramana impecabile chiar si dupa zilele cu mult soare si cu temperaturi caniculare.
De ce este periculoasa utilizarea echipamentelor de uz interior la exterior?
La o prima vedere, utilizarea echipamentelor din plastic la exterior pare o idee buna si la indemana oricui. Mai ales daca locuiesti la curte, ai un copil sau doi si vrei sa ii amenajezi un loc de joaca in gradina. Din pacate insa, locurile de joaca din incinta creselor, gradinitelor, restaurantelor, hotelurilor sau pensiunilor abunda in casute, tobogane, balansoare si alte echipamente realizate din plastic. Atunci cand privesti aceste spatii de joaca prin ochi de profesionist observi faptul ca marea parte a respectivelor echipamente sunt de uz rezidential, achizitionate din magazine de bricolaj (DIY-uri).
Datorita proprietatilor fizico – chimice specifice ale plasticului din care sunt confectionate, aceste “jucarii” au recomandarea din partea producatorilor pentru a fi amplasate in spatii de joaca de interior si nicidecum sa fie expuse conditiilor din mediul exterior. Insa, pentru ca sunt mult mai ieftine decat echipamentele outdoor profesionale si pentru ca sunt viu colorate si atragatoare privirilor copiilor, isi gasesc usor locul in preferintele beneficiarilor unor astfel de spatii de joaca.
Este bine stiut faptul ca plasticul prezinta urmatoarele proprietati fizice: duritate buna, densitate adecvata, rezistenta buna la rupere, rezistenta medie la caldura. Din punctul de vedere al proprietatilor chimice se poate mentiona rezistenta sau reactia cu diferiti produsi chimici, precum solventii organici sau agentii oxidanti, sau comportamentul in prezenta radiatiilor ionizante. Toate aceste proprietati fac ca plasticul sa fie un material foarte versatil, usor de prelucrat, fiind folosit pe scara larga in fabricarea echipamentelor pentru spatiile de joaca de interior.
Pe de-alta parte, expunerea la caldura si la razele UV face ca antioxidantii sa dispara in timp, plasticul devenind mai fragil, mai rigid si nu in ultimul rand, casant. In acelasi timp, plasticul se va decolora iar crapaturile de pe suprafata echipamentelor vor crea un aspect care lasa de dorit, imbatranit si uzat. Datorita acestor degradari, utilizarea frecventa va duce la deteriorarea echipamentelor si la cresterea riscului de accidentare al copiilor.
Acelasi lucru il putem putem afirma si despre pericolul amplasarii in mediul exterior a trambulinelor de interior, sau a celor de uz rezidential (mini trambuline) pe care le vedem deseori montate in parcuri, balciuri, la terase si restaurante sau in spatiile publice de joaca care abunda de copii dornici de distractie si aventura. Materialele din care sunt realizate aceste trambuline se preteaza mediului interior, si nici decum celui exterior. In acest sens se pot inregistra degradari precum ruperea panzeleor laterale, care nu rezista in timp la radiatia UV, coroziunea (ruginirea) arcurilor si a inelelor de agatare, insuficient tratate pentru a rezista la intemperii si nu in ultimul rand sfasierea panzei de sarit, improprie uzului intens la exterior.
Tocmai din aceste considerente, trambulinele pentru exterior pe care le recomandam sunt de tipul “la sol”, fara plase laterale de siguranta, unde suprafata de sarit este amplasata la nivelul terenului inconjurator si este realizata din cabluri din otel inoxidabil imbracate in lamele de poliamida multicolore. Salteaua astfel realizata este fixata perimetral prin intermediul unor arcuri galvanizate la cald de o cutie ingropata, realizata la randul ei din otel galvanizat la cald, ce preia in siguranta deformatiile produse saltelei prin sarituri.
Cum sa alegi o trambulina?
Principalul criteriu care sta la baza alegerii unui anumit tip de trambulina este spatiul unde va fi amplasata (indoor/outdoor)
Apoi, functie de aceasta destinatie, distingem urmatoarele criterii:
- Suprafata disponibila
- Forma si dimensiunile trambulinei
- Limita de varsta si de greutate pe care o suporta
- Pentru trambulinele de interior: materialele din care este confectionata trambulina si subansamblele acesteia – nylon/polipropilena pentru salteaua elastica, tipul, numarul si protectia arcurilor, tipul si calitatea plasei de siguranta, structura metalica, scara de acces etc.
- Pentru trambulinele de exterior: salteaua este realizata din cabluri din otel inoxidabil imbracate in lamele de poliamida multicolore fixate perimetral cu arcuri galvanizate la cald intr-o cutie din otel galvanizat la cald, ingropata.
- Nu in ultimul rand, din motive de siguranta, trebuie sa retii faptul ca numarul de copii care pot sari simultan pe trambulina de exterior este limitat la 1 pentru fiecare ochi de saltea.
Concluzie
Locurile de joaca pentru exterior au nevoie de echipamente profesionale create din materiale testate si rezistente. Investitia in materiale care se deterioreaza in timp este o pierdere de bani si poate genera riscuri de accidente, iar lipsa interesului fata de siguranta copiilor va crea o imagine nefavorabila institutiei fie ca este gradinita, scoala, restaurant sau orice altceva.
Siguranta nu este un joc de noroc, iar calitatea si profesionalismul sunt cea mai buna carte de vizita a spatiului tau de joaca. Diferenta intre un spatiu de joaca sigur si unul nesigur este data de calitate. Iar garantia calitatii echipamentelor de joaca este data de atenta selectare a furnizorilor.
Toate produsele din portofoliul Playzone Concept sunt create printr-un proces amplu de cercetare si dezvoltare, care genereaza inovatie. Acestea sunt supuse testarii conform normative TUV Rheinland Germania si sunt insotite de certificate de conformitate emise de acest organism. In fabricarea echipamentelor sunt utilizate tehnologii de ultima generatie si materiale calitate premium, pentru a asigura durabilitea spatiilor de joaca in conditii de siguranta maxima pentru copii.
Daca vrei sa pui bazele unei afaceri ce include si amenajarea unui spatiu de joaca de interior sau de exterior, echipa Playzone Concept iti sta la dispozitie cu o gama variata de echipamente profesionale si solutii personalizate, asa ca nu ezita sa ne contactezi!
Suntem si pe Facebook! Pentru a fi la curent cu noutati despre produsele Playzone Concept sau pentru a te inspira din portofoliul nostru, te invitam sad ai un like paginii noastre AICI.